Til hovedinnhold

Lyslist - ofte kalt ledstripe eller LED-strip

Lyslist, eller LED-Strip som det ofte kalles på fagspråket, er et meget allsidig produkt som kan spesialtilpasses i alle rom.  Den brukes i nesten alle tilfeller sammen med en aluminiumsprofil med deksel.

LED stripe under kjøkkenbenken som lyser over vasken og benk. Foto
  • Moderne
  • Diskre og lett å tilpasse
  • Kan enkelt kombinere hvitt og farget lys

Derfor bør du installere lyslist

Lyslist kan spesialtilpasses til hvert enkelt formål, og kan derfor passe nesten hvor som helst.

Viktig å tenke på med lyslist

Krav og regler

Lyslist kan brukes nesten alle steder, men du må ta hensyn til fukt.

Utendørs

LED-strip montert utendørs burde ha IP-65 eller høyere, selv om den monteres inne i en aluminiumsprofil og under tak. Hvis ikke vil levetiden bli kort og garantier faller bort.

Bad og våtrom

For bad og våtrom må lyslisten tåle fukt. Dette gjelder spesielt dersom den skal monteres nær det som kalles sone 1 (inne i dusjen er for eksempel sone 1).

Plassering og antall

Du kan i utgangspunktet montere lyslist hvor som helst så lenge lyslisten har kvalitetene for det. De blir som regel levert i ruller på 5 og 10meter, men kan normalt klippes innen hver 10cm. Det er enkelt å se hvor lyslisten er montert, så du må velge en lengde som passer inn der du skal montere den.

Design

Moderne

Lyslist brukes ofte for å skape et moderne inntrykk. Du kan velge ulike aluminiumsprofiler den monteres inn i, hvor profilen er med på å gi det uttrykket du ønsker. Det finnes også innsparklingsprofiler du kan bruke dersom du ønsker at lyslisten skal gå jevnt med taket eller veggen, uten at sidene på profilen er synlig.

Indirekte lys

Mange velger å skjule selve lyslisten, sånn at du får et indirekte lys. Du kan for eksempel bygge taknisje sånn at du kan skjule lyslisten i konstruksjonen, eller feste ledstripen på objekter du ønsker skal fungere som lamper.

Riktig lysmengde

Det er viktig å velge riktig lysmengde til formålet. I tillegg må du velge en ledstripe som passer til aluminiumsprofilen, for at lyslisten skal bli pen og være behagelig å se på.

Kan du montere lyslisten selv?

Dette kan du gjøre selv

Du kan gjøre noe av jobben selv, men det er enkelte deler en elektriker må ta seg av. Først og fremst er det bygingsmessige tilpasninger du kan gjøre, sånn at det er enkelt for elektriker å koble opp lyslisten. Dersom du har valgt en lyslist som er 12V eller 24V kan du montere den selv. Men det er mange feller å gå i, så vi anbefaler at du rådgir deg med en som er erfaren på området. Trafo og tilkoblingsutstyr må monteres av fagmann.

Dette må elektrikeren gjøre

Elektrikeren må legge opp ledninger til det punktet hvor du ønsker at lyslisten skal installeres, og koble til lyslisten. Det samme gjelder brytere eller dimmere.

Vi anbefaler at du alltid ber en fagmann om råd.

Hva er prisen for å montere en lyslist?

En lyslist består av både ledstripe og profil, og har dessuten mange ulike lengder. Du må derfor be våre elektrikere om pris på den løsningen du ønsker deg. Det som vil påvirke prisen er blant annet:

  1. Lengden på lyslisten, og hva den skal tåle av for eksempel fukt. Hvilken profil den skal monteres i påvirker også prisen. Våre elektrikere har et stort utvalg å velge blant, og de kan hjelpe deg å finne noe du vil være fornøyd med.

  2. Dersom du har flere ting du ønsker å gjøre noe med så kan det være smart å planlegge sånn at alt kan monteres på samme dag. Da utnytter du våre elektrikere på en god måte, og unngår at en stor del av kostnader går med til blant annet kjøring frem og tilbake til deg.

Hvor skal du ha lyslist?

Kjøkken

  • Det er blitt vanlig å montere lyslist over kjøkkenbenken. Det gir et veldig godt arbeidslys.

  • Dersom du har en kjøkkenøy så kan det også være fint å montere lyslist i sokkelen, sånn at du får et indirekte lys på gulvet rundt kjøkkenøya.

Tak

Det finnes mange fine profiler som gjør at du kan montere lyslist i taket, som et alternativ til downlights eller lampe. Du kan også vurdere innsparklingsprofiler som du bruker når du sparkler taket, sånn at lyslisten går jevnt med taket.

Vegg

Det finnes fine profiler som gjør at du kan plassere lyslist i hjørner eller langs elementer på veggen, for å skape et moderne uttrykk.

Utendørs

Lyslister utendørs kan gi veldig fin effekt opp mot blomsterbed og andre elementer i uteområdet.

Garasje

Over garasjeporten kan det være fint med en lyslist, for å ha godt og indirekte lys.

Bestill befaring eller installering

Ønsker du å installere lyslist nå, eller kanskje ta en befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Kontakt elektriker